Falzum aureu Gordiana III.

Nedávno jsem na web sberatel.com dával stručný komentář k aureu Gordiana III., který jsem identifikoval jako falzum. Myslím, že tam popisuji několik zajímavostí, které se týkají moderních padělků,  tak text opisuji i zde, protože může být pro někoho poučný. Jedná se o tuto minci:

Když se podíváte na fotky, tak je tam pár zarážejících detailů:

1. Na minci není originální povrch, prakticky úplně chybí, přitom detaily vlasů jsou velmi dobré. Nedokážu si představit minci v takovém stavu bez zjevných známek ražby. Leda že by vzal někdo kartáč a kompletně povrch zničil.

2. Střížek je zvláštní. Je tam až moc prasklin a roztřepení. To není fatální, ale bývá to běžné u denárů, kdežto ne u aureů Gordiana – ty mají obvykle hladké okraje a když už je tam prasklina, tak jedna významnější. Což by ukazovalo na to, že tato mince mohla vzniknout z denáru odlitím, nebo byla použita jiná technologie při ražbě.

3. Když se podíváte na praskliny, každá vypadá moc mělce. Jdou do ztracena, což by mohlo naznačovat lití, nebo na razidlo, které bylo odlito.

Následný obrázek je standardní pravý aureus Gordiana v podobném stavu:

Pravý denár Gordiana III.

Pravý denár Gordiana III.

Ten pocit z něj a hlavně z povrchu mince je úplně jiný, i kdyby bylo falzum špatně vyfocené. Podobné povrchy jsem viděl u odlívaných mincí nebo u mincí, které byly raženy pravděpodobně odlívanými razidly a to strojově, ne ručně. Ta fotka také krásně ukazuje, co se mi nelíbí na střižku viz bod 2. Takže z mého pohledu je to jednoznačně falzum a s velkou pravděpodobností vzniklé z denáru Gordiana.

 

Bouřlivou debatu i oponentůru uvítám 🙂

Napsat komentář