Řekni, kde ty ceny jsou..

Tak tu mám pro Vás opět jeden ekonomický minipříspěvek.

Pokud by se z vývoje cen antických mincí daly vyčíst případné problémy v ekonomice a snahy investorů ulít do něčeho peníze, vše by nasvědčovalo tomu, že nás čeká velmi brzy krize. A to opravdu velká krize. Vývoj cen ukážu na zajímavé sérii mincí.

Určitě znáte „cestovní“ denáry Hadriana. Kdo nezná, tak jsou to denáry se jmény provincíí jako Egypta, Itálie, Hispánie, Germánie, Asie atd. Tyto mince na reversu zdobí jméno provincie (nebo jak je to u Nilu jméno řeky) a postava, která danou provincii zastupuje. Například pro Egypt a povodí Nulu je to personifikace Nilu (NILVS). Tyto mince jsou zajímavé a poměrně atraktivní. Ještě před pár lety bych na takové mince v pěknám stavu přihazoval 120-180 eur. Dokonce vlastním dvě a každá mě stála pod 100 eur. Před nějakými 2 lety jsem si všim, že 180e už stačit nebude. Najednou ceny skákaly třeba na  250-350 eur.

O víkendu šla aukce Savocy. Já ráno před ní koukal na ceny a šly tam 3 tyto ražby v pěkném stavu za 650 až 850 eur (ceny bez poplatků). Uff, trochu mě to zarazilo. Mince pěkné, to jo, ale přece jen se objevují v každé druhé aukci.  Pro porovnání (s další aukcí) přidávám link na NILVS, ten šel za 750 eur + poplatky:

https://www.sixbid.com/browse.html?auction=5773&category=190981&lot=4829402

Řekl jsem si, že lidi nějak blbnou, ale že za pár dní jde aukce Kuenkera, kde je celá plejáda těchto mincí a tam to bude určitě bez těchto excesů.

Ano, mýlil jsem se.

Mince u Kuenkera byly super, to se musí nechat. Ale ty ceny.. Dosažená cena většiny těchto mincí začínala na 1000 eur, GERMANIA dokonce za 1600 eur + poplatky. Za tu cenu se dá sehnat pěkný vzácný panovník nebo i aureus ve slušném stavu. NILVS tam šel mimochodem za 1200 eur + poplatky:

https://www.kuenker.de/en/auktionen/stueck/219476

Bohužel tento šílený vývoj jde tak nějak komplexně celou antikou, nebo alespoň římským císařstvím, které sleduji. Asi lidé mají moc peněz a je jim to jedno, jestli minci koupí za trojnásobek ceny. Přitom se říká, že sběratelů ubývá. Nechci vyvolat paniku, pořád se dají sehnat pěkné mince za dobré ceny. Jen je to pořád vzácnější a vzácnější.

A já k tomu dodávám: Doháje kde jsou tito kupci, když prodávám něco ja? 🙂

Napsat komentář