Úprava mincí – hlazení (smoothing), dorývání (tooling) a pod.

Úprava mincí je v poslední době velmi častým jevem a zápolí s ní mnoho sběratelů. Prakticky každý sběratel se s úpravou mincí dříve či později setká. Prodejci upravují mince, aby zvýšili jejich hodnotu. Někdy však upravují mince i sami sběratelé, například když chtějí na své minci zviditelnit detaily, nebo prostě jen mají rádi tmavou patinu a minci napatinují. Nejčastější úpravy mincí je repatinace, tooling a smoothing, z čehož tooling a smoothing jsou fyzické úpravy samotné mince.

Upravená mince, na níž je vidět smoothing i tooling

Tooling, v překladu znamená úpravu, ale lepší je pojmenovat ho jako dorývání, je už extrémní zásah do mince a většina sběratelů ho posuzuje stejně jak padělání mincí. Toolingem se zvýrazňují detaily kresby tak, že se nově doryjí. Dle zkušenosti rytce někdy více  a někdy méně nápadně. Pro zkušeného sběratele jsou ale tyto mince vetšinou velmi zvláštní už na první pohled. Je to tím, že dorývání často zničí styl mince.

Smoothing se dá přeložit jako vyhlazení, respektive vyhlazení povrchu. Mince v nálezových stavech jsou často napadány korozí, která na povrchu mince tvoří krusty či usazeniny oxidů. Ty pak mohou tvořit jakési pevné nánosy, po jiných zbudou v minci díry a jiné nerovnosti. Relativně jednoduchý způsob, jak se těchto nežádoucích narušení mince zbavit, je vzít malou brusku, pilník a pod. a nerovnosti zbrousit do roviny. Smoothing většinou nezasahuje přímo do mince, odpilovávají se jen oxidace a ne detaily mince, proto se s ním běžně setkáme i na velkých aukcí. Nebere se jako extrémní negativní zásah a spoustou sběratelů je tolerován. Měl by ale být

tooledX02

Profesionálně upravené mince

v aukcích alespoň zmíněn v popisu předmětu. Smoothing poznáte tak, že se na povrchu mince dají dohledat stopy po brusu, nebo zahlazené okraje oxidací atd.

Poznat dorývanou minci je ale někdy dost obtížné, zvlášť když je rytec zkušený a nesnaží se do mince zasahovat moc. Doporučuji minci porovnávat s jinými podobnými originály z aukcí a publikací.

Jak po toolingu tak i po smoothingu následuje repatinace mince, takže pro nezkušené oko může vypadat mince velmi věrohodně.

tooledX01

Předchozí Julian Apostata před úpravou

 

Další úprava mincí je například nanášení kovu na minci, ať už sloužící ke zvýraznění detailů, zacelení děr atd. (hlavně u stříbrných a zlatých mincí).

Občas se taky vyhlazují škrábance a jiné nerovnosti právě u zlatých a stříbrných mincí. To je defacto smoothing a rozeznat takto upravené mince je někdy i pro odborníkovi oříšek.

 

 

Pro tréning jsem Vám připravil několik fotek upravených mincí. Můžete si hledat jak a kde jsou upravovány:

tooled5_po

Dorývaný stříbrný denár. Kromě dorývaní byly detaily zvýrazněny i nanesením stříbra viz. treba nápis VOCONIUS

tooled5_pred

Předešlý denár před úpravou

tooled5

Ukázka, jak dorývaní zničí styl

tooled3 tooled8b tooled1a tooled1b tooled2 tooled4

Všechny obrázky v tomto článku jsem stáhnul z různých aukcí a webů. Popisované úpravy mincí na fotkách jsem odvozoval sám, mohu se tedy mýlit. Nicméně jsem o nich přesvědčen.

Napsat komentář