Problémy s prodejci falz

Na aukčních portálech jako je eBay se objevuje spousta prodejců falz antických mincí.  Většinu falz není těžké rozpoznat na první pohled, chce to jen trochu cviku. Čtěte popisky, protože i tam můžete snadno poznat, zda o falzum mince jde. Většina prodejců si samozřejmě kryje záda a dává pozor, co do popisku napíše. Například když uvidíte něco podobného jako „Nejsem sběratel, tak prodávám minci tak jak je“, je skoro jisté, že jde o falzum.

Pokud si nejste s mincí jistí, doporučuji se podívat i na jiné mince prodejce. Když jich prodává více a najdete mezi nimi jedno jasné falzum či podezdřelých mincí bude více, rychle pryč od tohoto prodejce!

Někdy je to ale poměrně těžké. Uvedu příklad – na anglickém eBay prodává mince prodejce Saxbys Coin. Na první pohled jasně důvěryhodný prodejce – má přes 25 tisíc hodnocení a 99.7% je pozitivních. Naprosto to nechápu, protože pravidelně prodává padělky. Někdy i několik za týden. A možná pro důvěryhodnost prodejce jejich ceny šplhají do závratných výšin. Padělky jsou lepší střední třídy a věřím, že pro začátečníka budou velmi špatně rozpoznatelné. Zvlášť, když Saxbys prodává i celou řadů pravých mincí. Přikládám pár ukázek.

falzimE01a falzimE01b

 

falzimE02afalzimE02b

 

 

 

 

 

 

 

saxby04asaxby04b

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro zajímavost poslední zlatý aureus Konstantina se prodal na eBay za 3.415 liber, což je skoro 130 tisíc korun. Velmi drahé školné. Fascinuje mě, jak člověk, který je ochotný dát tolik za minci, se vůbec nevyzná v tom, co kupuje a ani se s někým neporadí..

Napsat komentář