Denár versus Antoninian

Denár (denarius) i antoninian (antoninianus) byly původně menší stříbrné mince. Denár byl poprvé ražen Římem kolem roku 211 před n.l. za doby druhé punské války. Slovo denár vzniklo z latinského “deni” a znamenalo deset – jeden denár byl deset assů. Ve druhém století byl poměr změněn na 16 assů nebo 4 sesterce za jeden denár. Původně měl denár 4.55 gramů, postupně skokově klesal na 3.9g kolem roku 200 před n.l., po Nerově reformě měl 3.41 gramů (64-69 n.l.), který oficiálně přetrval až do třetího století.

Denáry byly raženy z kvalitního stříbra (95-98%), relativně vysoký obsah stříbra vydržel (nad 80%) až do poloviny druhého století našeho letopočtu.

Denár Caracally

Denár Caracally

Antoninian Caracally

Antoninian Caracally

Antoninian byl zaveden Caracallou na začátku roku 215. Měl hodnotu dvou denárů. Jeho reálná hmotnost byla ale jen cca jeden a půl denáru.

Obsah stříbra v denárech i antoninianech postupně klesal. Ve třetím století se pomalu ale jistě denár přestával používat a byl nakonec zrušen reformou Aureliana v roce 274 n.l.

Vizuální rozdíly

Antoninian se od denáru rozezná podle portrétu panovníka, ten má na antoninianech na hlavě korunu s ostny. Na denáru je panovník prostrovlasý nebo s jinou ozdobou (například věncem). Císařovny mají na antoninianech pod portrétem vyražený půlměsíc. Na denárech je busta zakončená bez půlměsíce.

Denár Galliena

Denár Galliena – hlava bez trnové koruny

Antoninian Galliena

Antoninian Galliena – hlava s trnovou korunou

Vzácnost

U každého panovníka je vzácnost denárů a antoninianů jiná. Obecně ale od Caracally jsou nejprve vzácnější antoniniany, což se mění u Gordiana, kde denáry začínají být vzácnější. U některých panovníku se prakticky nevyskytují, nebo jsou extrémně vzácné (například hned u Gordianova nástupce Philipa I. Araba ). Po Gordianovi se u některých panovníků ještě objevily větší emise denárů a jejich výskyt je relativně hojnější, ale jsou  to už spíše výjimky – například u Galliena ci Aureliana. U Galliena je zajímavé, že výskyt jeho denárů je sice malý a jsou vzácné (můj odhad je jeden denár na nejméně stovky antoninianů), ale musel jich razit nesrovnatelně více jak jeho otec Valerian, u něhož jsou to raritní mince. A to i přes mnohem větší emise Gallienových mincí obecně.

Vzácný antoninian Julie Maesy

Vzácný antoninian Julie Maesy – pod portrétem zřetelný půlměsíc

Antoninian Julie Maesy

Denár Julie Maesy

Denár Severiny

Denár Severiny

Antoninian Severiny

Antoninian Severiny

 

Napsat komentář