Řekni, kde ty ceny jsou, co se s nimi mohlo stát?

Dnes něco o jedné zajímavé aukci.

V pátek jela druhá část „německé aukce francouzského původu“ Paul-Francise Jacquiera. Proč ji zmiňuji? Protože se tam mimo jiné dražila zajímavá sbírka antoninianu 3. století, která obsahovala množství vzácných i (relativne) unikátních mincí. Vzhledem k tomu, že toto období mám rád a dokonce sbírám Galliena a Proba na typy a významné varianty, tak jsem se jal této aukce natěšeně zůčastnit. Tolik zajímavých antoninianů z tohoto období jsem v aukci neviděl možná více jak deset let.

Hned při první položce, na kterou jsem přihazoval (běžný typ antoninianu Galliena s ale velmi zajímavou bustou), mi aukce naznačila, že něco není v pořádku. Cenu tohoto Galliena jsem odhadoval na 150-180 euro. Měl jsem fakt špatný odhad, šla na 850 + poplatky. Skoro 30 tisíc za galliena, no slušný začátek.

Gallienova zajímavá busta, 30.000 Kč

Lidi se určitě vystřílí a snad se uklidní nebo jim dojdou peníze. Položek je několik stovek.

Nedošly.

Naprostá vetšina mincí šla nejméně ve stovkách eur (pro ty, kteří nemají přehled, tak cena pěkného běžného Proba je tak 40 eur). Pro zajímavost zde je obrázek Proba, který je podle mě běžný, má cenu tak 60 eur. No dobře, pochopím 120 + poplatky. Jenže šel za 1.200 euro. Šílenost? Možna. Celou akci jsem nesledoval a ještě si v klidu výsledky projdu, ale těch uzemňujících mincí tam bylo více. Poprvé v životě jsem viděl jít antoninian Aureliana za 18.000 eur. Ne, to není chyba. OSUMNÁCT TISÍC! Za to mám tři krásně zlaté auree. Ufff.

Probus za cca 40.000 Kč

 

Aurelian za bezmála 600.000 Kč!

Ano, tento Aurelian je vzácný, pochopil bych cenu 150 eur, ale tuhle? Vždyť jsou to panovníci, kteří mají stovky i tisíce typů a variant mincí (Probus či Gallienus jich má každý cca 10.000 variant), takže je pořád co sbírat.

Asi bych měl napsat něco o tom, proč tomu tak je. To by bylo asi na dlouho a ne úplně je to jasné. Vyhledem k tomu, že nárůst cen je v posledních pár letech celkem dramatický, pravděpodobně jde o kombinaci bohatých šílenců, (šílených) investorů, či snad i předpokládaný pád světové ekonomiky.

Až zveřejní na sixbidu dosažené ceny, doporučuji se na mince podívat. Když překonáte cenovou hrůzu, uvidíte tam spoustu zajímavých variant antoninianů z konce jejich dominance.

 

Napsat komentář