Rozšíření padělků v ČR

V poslední době zaznamenávám vyšší nárůst padělků v ČR. Zatím jsme se tomu relativně vyhýbali, těd tu vídám padělky pravidelně. Týká se to všech typů mincí od stříbrných denárů až po zlaté solidy.

Aukro skoro nesleduji, většinou jen když mi pošle někdo link s prosbou o určení/potvrzení pravosti. Padělky se tam začínají objevovat pravidelně, například dnes mě kolega upozornil na tuto aukci padělaného solidu Lea: https://aukro.cz/byzancie-zlaty-solidus-leo-i-constantinople-462-466-n-l-6981316617

Zaznamenal jsem i padělky v nabídce numismatických obchodů a bohužel padělky nestahují ani po upozornění. Opět příklad https://www.numismatikacb.cz/Rim-cisarstvi-Julia-Maesa-223-AR-Denar-d8495.htm (a není tam sám).

Více sleduji zahraničí. Tam jsem si všim zajímavosti – nejvíce padělků bylo vždy ve Španělsku, nejméně v Německu a Francii, v Anglii málo, ale pozvolna se objem zvětšoval. Poslední cca rok se ale Španělsko zvedlo a padělků je tam minimum (což je zajímave a musím se poptat, jak to dokázali). Nejhorší je teď jednoznačně Angli, tam snad padělky převažují nad pravými mincemi.

Příspěvek byl publikován | Rubrika: Nezařazené | Autor: .

Napsat komentář