Focení mincí

Pár kolegů se mě ptalo, jak fotím mince. Myslím, že mé fotky nejsou zdaleka nejlepší, ale používám na ně obyčejný kompakt tak tady prozradím mých pár fint. Mince fotím na denním světle. Na focenou minci ale nesmí přímo svítit slunce, je lepší ji dát vedle světelného kužele do stínu. Fotím přes mini stativ, ale foťák se dá udržet i v ruce, pokud nefotím pozdě odpoledne, jak už není dostatek světla. Další finta je, že objektiv nemíří kolmo na minci, ale dám jej trochu našikmo a minci podložím viz obrázek. Lépe to prokreslí detaily.

Častý problém při focení je pod či přeexponování – mince je buď moc tmavá (často na bílém podkladě) nebo moc světlá (na tmavém podkladu). Zjistil jsem, že každý fotoaparát s tím má jiné problémy a je to pravděpodobně podle toho, z jaké plochy čipu vypočítává automatika výslednou clonu. Doporučuji experimentovat. Často je ale ideální použít podklad šedivé barvy tmavý asi jako barva pokožky. Může být i barevný, ale podle šedého dobře upravíte výsledné barvy při případných úpravách fotek.

 

5 komentářů u „Focení mincí

  1. Martin Č.

    No jo, když můj foták v těchto měsících a tmavém přízemním bytě téměř vždy automaticky nastavuje blesk. To už musí být fakt přímé slunko, aby tmavou minci byl ochotný fotit bez blesku (a když blesk vypnu ručně, tak je fotka většinou zašumněná či mázlá). Předpokládám, že všechny tvé fotky jsou bez blesku.
    Ale bojuji s tím i u focení modelů.
    Mmch. bomba mince ten král Leandros 😉

  2. admin Autor příspěvku

    To zastineni je pevnym nepruhlednym objektem, takze cokoliv. Asi kdyby se vzala polopruhledna folie, tak by to mohlo byt jeste lepsi. Jenze ja nerad fotim pri primem slunecnim svetle, protoze kdyz pak chcete neco nafotit, tak musite vzdy cekat na slunicko, aby byly vsechny fotky stejne. Stin je v Cesku celorocne 🙂

Napsat komentář