Gallienus mince, Gallienova ZOO

Gallienus je jeden z oblíbených panovníků pro sbírání a to hlavně kvůli tzv. Gallienovy ZOO neboli bestiáře, kdy sběratelé sbírají Gallienovy mince s motivy zvířat na reversech. Těch má celou řadu od běžných jako antilopa, srna, koza, přes méně běžné jako panter, kozoroh, až po velmi vzácné kanec, býk, volavka a pod. Ceny běžných Gallienových ZOO mincích jsou v řádu stokorun (200 Kč za horší stavy, okolo 500 Kč za dobré), ale vzácné, zvlášt v krásně zachovalosti, mohou stát i tisíce Kč.

Gallienova ZOO – antilopa

Trochu opomíjené u nás jsou i jiné mince Galliena. Gallienus vládl docela dlouhou dobu a proto má spoustu typů zajímavých reversů. V letech 253 až 262, kdy vládne spolu s Valeriánem, jsou jeho mince ještě stříbrné (respektive s větším zastoupení stříbra). Tyto mince v hezké zachovalosti jsou dražší, ale pořád dostupné (500-1500 Kč). Po roce 260 už razí měděné mince jen s minimálním obsahem stříbra. Tyto mince se produkují velkém množství a jdou jedny z nejlevnějších římských mincí. Ale i přes poněkud odfláknutý styl mincí, který je na míle vzdálen od krásných ražeb prvního století, se mezi nimi nachází spousta krásných a zajímavých typů.

Mince ješte s velkým obsahem stříbra ze začátku vlády

Pro více informací o Gallienovy ZOO si dovoluji doporučit stránky Michala Skalského http://www.infofila.cz/gallienova-zoo-r-17-c-4232

Napsat komentář