Pomůcky pro mechanické čištění bronzových mincí

K mechanickému čištění mincí jsem byl vždy poněkud skeptický. S destilovanou vodou a párátky se skoro nedá nic zkazit. Ale když přišla řeč na různé kovové kartáče, tak se mi ježily vlasy. V poslední době jsem ale viděl několik skvěle mechanicky vyčištěných mincí a mezi nimi i mince za pár korun, kde by se titěrná práce se skalpelem pod mikroskopem nevyplatila. Začal jsem pátrat a zjistil, že nabídka instrumentů na mechanické čištění je celkem velká a jsou v ní i zajímavé nástroje jako různé speciální kartáčky ze skleněných vláken a pod. Objednal jsem několik z nich a vyzkoušel je.

Některé nástroje jsou naprosto nepoužitelné. Ať už svou velikosti, kdy jsou mnohdy tak velké, že by se nedaly použít na mince menší než tolary a hlavně jsou z nevhodného materiálu – například kartáče, které mají štětiny z tlustých ocelových vláken. Ty by se hodily, pokud chcete zbavit trubku v kuchyni staré barvy před nátěrem, nebo oškrábat kus zrezivělého železa, ale patinu mincí jsou schopny poškodit už při prvním dotyku. Těm se vůbec nebudu věnovat. Zde jsou ty použitelnější (které budu prezentovat pod jejich prodejními názvy):

Professional Brush Cleaning Set x 3

Je to set tří kartáčků – ocelový, mosazný a nylonový. Provedení kartáčků je poněkud levné a ne zrovna kvalitní. Například štětiny jsou každá jinak dlouhé a ne moc husté. Na mince se nehodí, okamžitě by je poškrábaly. Ocelový i mosazný kartáč jsou velmi tvrdé a hrubé, nylonový se mi taky nezdál moc funkční. Hodí se na očištění velkých korozí na artefaktech, ale určitě ne na mince. Nic s tím neudělá ani relativně rozumná cena cca 330 Kč za sadu na eBay, u nás ale seženete podobné sady podstatně levněji.

Professional Stainless Steel High Grade Prep Cleaning Tools x 12 Various Points

Je to sada šesti ocelových nástrojů dost podobná zubařským. Každý má speciální hlavici na obou stranách, dohromady je to tedy 12 variant skalpelů, škrabek a podobných zakončení. Provedení není nijak zvlášť kvalitní, nicméně na čištění mincí plně postačující. Takové nástroje se používají profesionály obvykle při práci pod mikroskopem na postupné (a velmi pomalé) čištění mincí a malých předmětů. Cena něco pod 500 Kč.

Professional Cleaning Colour Coded Pen Brush Set x 3 Coins & Artifacts

Sada tří nástrojů na podobném principu jako versatilky, kdy čistící kartáče jsou ve formě náplní připomínající pera. Tyto štětiny lze postupně vysouvat dle potřeby. První první pero obsahuje ocelové štětiny. Jsou poměrně jemné, vhodné pro hrubé očištění korozí, ale patinu zničí velmi rychle. Druhé pero obsahuje mosazně štětiny. Ty jsou o něco jemnější a šetrnější k povrchu. Opravdu mě překvapilo poslední pero, jehož náplň je ze skelných vláken. Hliněná špína, která se poměrně špatně čistí, i když to není koroze, šla z mince dolů během pár minut při žádném poškození patiny. Pro rychlé čištění obyčejných mincí je to skvělá volba. Nevím, jak dlouho náplň vydrží, tak dloze jsem neexperimentoval, dá se ale dokoupit za nějaké 2 libry (80 Kč). Celá sada stojí pod 500 Kč včetně poštovného.

Set of 5 Magic Cleaning Pencils Brush Tools for Uncleaned Roman Coins

Tato sada obsahuje pět nástrojů ve tvaru tužek. Jsou to ocelová tužka, ocelová tvrdá tužka, dvojitý ocelový kartáč, tužka ze skleněných vláken a mosazný skalpel. Tato sada je funkčně podobná předešlé, ale díky tomu, že se náplně zaostřují do hrotu (jako tužky), je tato sada výborná na malé bodové čištění například malých korozí atd. Materiál ocelových náplní je zajímavý – je to vypadá to jak tužka z ocelového prachu. Tužky se zaostřují brusným papírem, dají se ale zaostřovat údajně i širokým strouhátkem. Náplně jsou do cca 20% délky tužek, což znamená cca 2.5cm. Otázka je, jak dlouho vydrží, nepoužíval jsem je dlouho. Mosazný skalpel nebyl špatný, měl jsem z něj mnohem bezpečnější pocit při čištění jak z ocelového skalpelu. Cena této sady mě vyšla na 550 Kč.

Přidávám ukázku čištění. Krejcar 1800 i početní groš jsem čistil hlavně “versatilkou” se skleněnými vlákny. Výsledek je po cca 2 minutách čištění suché mince. Lepší by bylo minci pár dní odmočit v destilované vodě, ať krusta změkne.

cisteni1cisteni4 cisteni3

Důležité upozornění: Při čištění se z mincí a nástrojů uvolňuje velmi jemný prach. Stoupa jako jemný kouř. Ten může být potenciálně velmi nebezpečný, proto doporučuji čistit jen s rouškou!

Důležité upozornění č.2: Mechanické čištění nedoporučuji na stříbrné a vzácné mince! Navíc jakékoliv neodborné zacházení může minci zničit či radikálně snížit její cenu.

Plánuji si některé z výše uvedených nástrojů nakoupit do zásoby. Pokud má někdo zájem, můžeme se domluvit na hromadné objednávce, třeba dostaneme slevu 🙂

Napsat komentář