Čištění míncí – část I.

Vzhledem k tomu, že opakovaně čtu dotazy na téma čištění mincí na různých fórech a ne vždy jsou odpovědi podle mých zkušeností ideální, rozhodl jsem se sepsat mé několikaleté zkušenosti s čištěmín a konzervováním mincí. Pořád se učím, tak uvítám rady odborníků.

I. Teorie – základní rady

Rada číslo jedna je nejdůležitější a všichni by ji měli znát nazpaměť: Pokud nemáte zkušenosti a není to nezbytně nutné, minci nečištěte. Zvlášť pokud se jedná o hezkou či zajímavou minci. Minci (třeba stříbrné) se nic nestane, když ji uložíte a vrátíte se k ní, až zkušenosti mít budete. Uvědomte si, že během pár minut můžete zničit objekt, který přečkal v pořádku několik století.

Před čištěním mince je třeba tuto minci prozkoumat, jak by se měla čistit a jestli vůbec se může čistit. Některá mince mohou vypadat na první pohled dobře, uvnitř včak mohou být zkorodované či prasklé. Zdraví ražené mince se dá poznat velmi jednoduše – mince se jemně hodí například na dřevěný stůl a jestli hezky cinká, je v pořádku. Pokud se Vám ale stane, že se vám mince v ruce rozlomí či rozpadne i přes to, že jste s ní zacházeli opatrně, tak se netrapte, s největsí pravděpodobnodtí už stejně byla zničená.

Minci byste měli čistit tak, aby, pokud je to možné, byla zachována patina mince ale třeba i ražební lesk mince. Patina je tenká vrstva oxidace na minci. Často je tmavá či barevná a dodává minci cenu. Většina nešetrných chemických čištění ji dokáže nenávratně zničit. Ražební lesk se vyskytuje nejčastěji u mincí, co byly v oběhu jen velmi krátce. Při nešetrném čištění či při použití různých chemických látek se může taky jednoduše nenávratně zničit.

Po vyčištění by se měla mince stabilizovat – njlépe pořádným omytím vodou a pak krátkou lázní v destilované vodě. Mince ale v destilované vodě nesmí být dlouho, protože například na stříbrných mincich se při delší době lázně usazují nečistoty jako měď a na minci se objeví načervenalý povlak.

Minci jednoduše dobře vysušíte na suchém větraném místě. Klidně nechte minci sušit několik dní. Uvnitř mince mohou být vodou nasáklé vrstvy a praskliny, které se vysušují pomalu a uzavřením nevysušené mince do kapsle nebo i sáčku by vlhkost mohla napomáhat korozi.

Napsat komentář