Čištění míncí – část II. – Měděné a bronzové mince

II. Měděné a bronzové mince

Čištění za použití destilované vody

Čištění za použití destilované vody je ten nejšetrnější způsob, jak vyčistit prakticky jakékoliv mince ať už měděné, bronzové, nebo stříbrné s malým obsahem stříbra bez poškození či odstranění patiny. Pro stříbrné mince s vyšším obsahem stříbra (nad cca 60%) nebo zlaté je rychlejší a i efektivnější použít postupy níže.

Potřebné vybaveni: destilovaná voda, jemný kartáček na zuby, párátka

Postup:

  1. Minci pečlivě omyjte ve vlažné vodě mýdlem. Tím se odstraní mastnota.
  2. Minci opláchneme, lehce osušíme a dáme do kádinky s destilovanou vodou (cca 2 deci)
  3. Minci jednou za čas (ze začátku 1-2 dny, později po několika dnech) z kádinky vyjmeme, kartáčkem vyčistíme, opláchneme, lehce osušíme a dáme zpět do kádinky. Při čištění kartáčkem můžeme použít mýdlo nebo mýdlovou vodu. Pevnějčí krustu se snažime odstranit párátkem.

Toto opakujeme pravidelně. Čištění může trvat týdny. Destilovanou vodu doporučuji jednou za týden vyměnit.

Čištění za použití olivového oleje

Postup je stejný jak s destilovanou vodou. Olivový olej je mírně kyselý, tak v určitých případech může být čistění rychlejší než s destilovanou vodou. Nevýhoda je kontakt a práce s olejem. Podle zkušeností kolegů ne každý olej funguje efektivně. Je to kvůli rozdílnému pH. Někdo doporučuje měděné mince do oleje vložit a vrátit se k nim klidně i za půl roku.

Chemické čištění

Prakticky jakékoliv chemické čištění měděných a bronzových minci je destruktivní. V lepším případě se zničí jen patina, mnohem častěji se ale naleptá povrch mince, což může minci úplně zničit. Chemicky se mince čistí různými přípravky jak speciálními na mince, tak běžnými čistícími chemikáliemi například použitými na kuchyň. Patří sem i tzv. „čištění špenátem“, což je defacto namáčení v mírně kyselé lázni, nebo čištění sodou. Vše jsou buď neefektivní či destruktivní způsoby. Z chemického čičtění, co jsem vyzkoušel, je nejideálnější chelaton. Používám jej ale jen lokálně a krátkodobě u velkých oxidací. Chelaton nereguje s mědí, nicméně reaguje s jejími sloučeninami, takže i s krustou a patinou.

Mechanické čištění

Mechanické čištění je destruktivní čištění, které lze použít jen u opravdu bezcenných mincí, které chcete rychle vyčistit a nejde vám o zachování jejich hodnoty. K mechanickému čištění se používají například mosazné kartáče (co nejjemnější tím lepší), ale taky solvina, zubní pasta, kašička ze sody a pod.

V poslední době se začíná používat kartáčů se štětinami ze stříbra. Používá se často na antické mince, kde údajně by neměl poškozovat patinu při rozumném použití. Čistí se způsobem, kdy se přejíždí minci v jednom směru (takže ne oběma), mince se otočí a čištění se opakuje.

Napsat komentář