Kde nakupovat mince

Základním zdrojem antických mincí jsou aukce a to jak Internetové, tak i velké sálové. Internetové jsou například aukční portály jsko české Aukro nebo ebay. Velké aukce jsou v ČR třeba Aurea, v zahraničí H.D. Rauch, Kunker, Lanz, Hirch atd. I na velkých aukcích se dají limity (tzn. vaše maximální příhozy) posílat online přes Internet. K tomu slouží například servery jako www.sixbid.com.

Výhoda velkých aukcí je jednoznačně kvalita materiálu a relativní bezpečnost koupě originálů oproti aukčním portálům. Nevýhodou jsou vysoké ceny, i když to je relativní, protože mince v krásných stavech se zde objevují méně často a hrozí velké nebezpečí falz.

Nákup na aukcích je jednoduchý – často stačí jen poslat limitní lístek na danou adresu či prostřednictvím webu. U velkých aukcí nesmíte zapomenout na dvě věci – k vydražené ceně se připočítává poplatek pořadatele, který je obvykle 17 až 20 procent, daň, která je například v Německu 7 procent, poštovné a pojištění. Tyto poplatky navýší cenu o 25 až 35 procent, což je docela dost.

Po tom, co proběhne aukce a vy vyhrajete, pořadatel aukce pošle fakturu. Po jejím zaplacení pošle i mince. Platí se převodem na účet, kreditní kartou či třeba PayPalem. Uvědomte si, že i platba kreditkou či Paypalem něco stojí a pořadatel si naúčtuje 2.5 až 4.5 procent, u kreditky o trochu méně. Platba bankovním převodem po EU je za cca 250 – 300 Kč.

Dejte taky pozor na Aukce mimo EU, což je třeba USA ale i Švýcarsko. Z věcí mimo EU musíte zaplatit DPH a clo, což může aukci taky dost prodražit.

Napsat komentář