Sbírání jako investice či zábava

Sbírání mincí by měla být v prvním případě zábava pro sběratele. Čím více sběratelů ji v poslední době bere i jako investici. Antické mince k tomu přímo vybízejí, neboť jejich obliba, a v tom se odrážející cena, pomalu stoupá. Oproti například bohemice se sbírá celosvětově a z velké části se eliminuje efekt propadnutí ceny mince kvůli nalezení depotu těchto mincí. To je u bohemiky problém, protože nález depotu mince už jen ve stovkách kusů může defacto úplně zničit jejich cenu, což dokazuje nedávná minulost.

Obecně ale platí, že jako investice se nejvíce hodí mince v krásných stavech, ty budou vždy poptávány, i kdyby se zmenšila základna sběratelů. Každopádně nezkušeným sběratelům (či dokonce investorům) doporučuji nastudovat ceny mincí versus jejich kvalita, nebo si nechat poradit od zkušeného sběratele. Ne každá koupená mince je dobrá investice.

Z hlediska ekonomie je ukládáni investice do mincí spíše sázka na jistotu podobně jak například investice do zlata. Samozřejmě riziko ztráty tu vždy je, ale je malé oproti  třeba investicí do fondů. Zase je to hlavně uložení peněz a jejich pozvolného zhodnocení než rychlé a vysoké zhodnocení machinacemi na akciových trzích. Problém mincí jako investice je také jejich nízká likvidita. Pokud chcete mince dobře prodat, je potřeba počkat na nejlepší příležitost – například dát minci do velké aukce.

Napsat komentář